Мистичната красота на черните рози

вторник, 10 юни 2014 г.


В село Халфети (Halfeti), Турция растат особен вид рози, които се считат за изключително редки. Отличават се с необичайният си цвят. Те са толкова черни, че изглеждат като изкуствено боядисани, но всъщност това е естественият им цвят. Има нещо изключително примамващо в тях. Въпреки, че изглеждат в перфектен черен цвят, те всъщност са много тъмно червени. През пролетта разцъфтяват в тъмно червено, а през лятото цветът им се сменя с черен.
            Тези рози растат само през лятото и само в това малко турско селце. Необичайният им оттенък се дължи на уникалните почвени условия и нивото на рН в местните подпочвените води.




            Местните хора изглежда се наслаждават и с любов и с омраза на тези уникални цветове. Те считат розите за символ на мистерия, надежда и страст, и същевременно за смърт и лоши новини.

 За съжаление черните рози на Халфети се отнасят към изчезващите видове, тъй като жителите на селото, които ги отглеждали се изселили да живеят на друго място, след като през 1990 г. там е построен язовирът Бираджик (Birecik).


Село Халфети и няколко други села са били потопени под водите на река Ефрат, когато са строили язовира. Новото село Халфети е било построено отново само на 10 км. от старото.


Това кратко разстояние се оказало фатално за красивите черни рози. Селяните ги присадили в новите си градини, но цветята не се приспособили успешно към новата среда. Броят на черните рози отглеждани в региона постоянно спадал.


Хората от района положили много усилия, за да спасят розите. Те събрали разсад от домовете си и ги засадили отново в оранжерии по-близо до предишното място. Така успели да спасят този рядък вид.

Да видиш разцъфнала черна роза се случва веднъж в живота. Ако някога имате път към Турция през лятото, не пропускайте този шанс!

Източник: sott.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар