Нефритена лоза – екзотична и многоцветна

неделя, 13 декември 2015 г.



Нефритената лоза (Strongylodon macrobotrys) e уникално растение, спечелило си титлата на едно от най - редките и красиви цветя в света. Цветовете му са обагрени с невероятният цвят на морските вълни, необичаен за представителите на световната флора. Среаща се и с имената : jade vine-нефритена лоза, emerald vine – изумрудена лоза, turquoise jade vine - тюркоазено-нефритена лоза,Този вид е бил открит за първи път през 1936 г. по време на научна експедиция до Филипините. По-късно това растение е  било разпознато и в дивата природа на Африка, Югоизточна Азия и остров Мадагаскар. През 1953 г. екземпляри от него са били внесени в Сингапур и на остров Ява с  цел култивиране и отглеждане в ботанически градини.







Нефритената лоза е един от 15-те представители на рода Стронгилодон. Всички те развиват дълги здрави лиани. Растат в горещите тропически страни и цъфтят в различни цветове. Най-често срещаните цветове са в  червено – виолетовата гама. Въпреки оригиналните екзотични имена, този вид принадлежи към семейство бобови.





В дивата природа нефритената лоза  расте в гъстите тропически гори, покрай реки и потоци обвита около клоните на дърветата. Вирее добре във влажни, рохкави и умерено плодородни почви. Младите израстъци безопасно се прикриват под сянката, но зрелите лози се простират все по-нагоре и по-високо. Бързо развиващите се лозници здраво се прикрепват към най-близката опора  и плътно се увиват около нея. Прихванали  се за ствола на близко дърво, те често достигат до 20 метра височина.





От напълно развитите лозници разцъфтяват необичайно красиви, буйни кичести съцветия, грациозно спускащи се към земята. Цвета им наподобява цветовете на естествените кристали тюркоаз и нефрит, откъдето произлиза и именованието им "нефритена лоза."






На външен вид отделните цветчета изглеждат като пеперуди. Те са доста едри и достигат дължина между 12-14 см. Оформените от тях съцветия поразяват с мащаба си .Често израстват до метър. Необичайният им цвят буквално луминисцира в полумрака, привличайки прилепи и някои видове пеперуди. През деня примамват много насекоми, особено дивите оси. Семенниците нарастват до 15 см. Всеки от тях съдържа около 12 семена. След узряване те много бързо изгубват жизненост, което е причина за неуспеха на хора от по-далечните страни с хладен климат да ги отглеждат в домашни условия.



 В страните с горещ тропически климат нефритената лоза навсякъде е част от парковото и градинско озеленяване. Тя е сравнително непретенциозно растение и податлива на култивиране. Особено популярна е в Хавай. Местните жители нижат цветовете и за традиционните хавайски гирлянди- леи.

Източник : xn----8sbpahw2al5bza9c.xn--p1ai


2 коментара: