Лечение на периферна невропатия

събота, 3 август 2013 г.

Съществуват различни видове лечениe на периферната невропатия. Те варират от традиционните хапчета и кремове до специални диети и терапии, които стимулират нервната система. Антидепресантите, особено трицикличните и селективните антидепресанти - серотонин и норепинефрин, инхибитори за обратно поемане (serotonin-norepinephrine re-uptake inhibitors (SNRI's), са предпочитани за лечение на невропатиите. В началото са били разработени за лечение на депресия. Впоследствие се установява, че облекчават невропатичната болка, чрез намеса в химичните процеси на главният и гръбначния мозък, които я причиняват. 


През юни 2012 г. изследователи от Университета в Мичиган - училището за медицински сестри, са стигнали до заключението, че Cymbalta (дулоксетин) е антидепресант, който може да облекчи симптомите на предизвикана от химиотерапия периферна невропатия. При него обаче, се наблюдават странични ефекти като гадене, виене на свят, сънливост, запек, липса на апетит.
Друг вид лекарства, обикновено предписвани за невропатията, са антиконвулсивните медикаменти. Тези лекарства, блокират калциевите канали на невроните, за да се ограничи болката.
Прилага се също лечение и с наркотични средства, за подобряване на състоянието, но са по-неблагоприятен вариант, поради риска от придобиване на зависимост към тях. Въпреки това се считат за доста ефективни за успокояване на страданията.
При някои видове невропатия, като пост-херпес невралгия (post-herpes neuralgia), лекарите препоръчват лечение с местна упойка, като примерно лидокаина (lidocaine).
Местно приложение на капсаицин (capsaicin) веществото, което предава лютивият вкус на лютите чушки, също се използва за лечение на невропатична болка.
Други възможни методи за лечение на периферната невропатия, включват канабиноидите вещества (група химически съставки, открити в марихуаната), ботулиновият токсин тип А (по-известен като Botox), антагонисти (NMDА receptor antagonists) - например кетамин (ketamine), хранителни добавки (алфа липоева и бенфотиамин) масажи по гръбначният стълб и ставите, йога, медитация, когнитивна (вид психотерапия) терапия и акупунктура.

Последната група за лечение на невропатията е известна катоневромодулатори. Те включват технологии, при които се използуват средства, които могат да бъдат имплантирани както и такива, които не се имплантират (електрически и химически) като стимулаторите за гръбначния мозък, имплантиране на специални устройства в гръбнака, известни като помпи, електроди стимулиращи двигателните нерви в мозъчната кора. При тази терапия, върху кожата се поставят самозалепващи се електроди, по които се провежда лек електрически ток с различни честоти. Препоръчително е този метод да се прилага по-често.
Друг използуван метод, е метода наречен дълбока мозъчна стимулация. Това е хирургична операция, при която се имплантира медицинско изобретение, наречено мозъчен пейсмейкър, което изпраща електрически импулси към точно определени части на мозъка.

Как да контролираме и да се предпазим от невропатията?

Съществуват доста начини за контролиране на невропатията и предотвратяване на нейните симптоми.
Много е важно здравето и състоянието на краката, особено за диабетиците.
Необходимо е пациентите периодично да проверяват краката си за пришки, мехури, мазоли или ранички.
Да се избягват стегнати чорапи и обувки.
Лекуващият лекар да препоръча план-програма за упражнения, които да спомогат за намаляване невропатичната болка и контролиране нивата на кръвната захар.
Боледуващите трябва да се откажат от пушенето и да се хранят здравословно.
Редовни масажи на ръцете и краката също са подходящ начин да се  подпомогне контролирането и предпазването от невропатия, като се стимулират нервите и временно облекчава болката.
На последно място ще препоръчаме, да се избягва продължителен натиск върху коленете и лактите, за да не се допуска увреждане на нервната система.

В случай, че основното заболяване, предизвикало невропатията, може да бъде ефективно излекувано с помощта на лекарства, хирургично или други методи, без да са нанесени сериозни щети, прогнозата за лечението може да бъде много оптимистична. Може да отнеме доста време, за да се възстановят засегнатите от невропатията нерви, дори когато основната причина е лекувана успешно.
При някои състояния, като например генетични заболявания, е възможно и да не се постигне благоприятен ефект. Тежко увредените нерви, независимо от причината обикновено не се възстановяват.


Няма коментари:

Публикуване на коментар