Невропатия - същност и причини за възникване

сряда, 14 август 2013 г.

Невропатията е съвкупност от заболявания, които настъпват, когато нервите на периферната нервна система (част от централната нервна система и външната обвивка на главния и гръбначния мозък) са увредени. Състоянието обикновено се определя като периферна невропатия и най-често се дължи на увреждане на нервните аксони*. 

Невропатията обикновено причинява болка и изтръпване на ръцете и краката. Тя може да е резултат от травматични наранявания, инфекции, метаболитни разстройства и въздействие от отровни вещества. Една от най-честите причини за появата на невропатия е диабета. 
    
Невропатията може да засегне нервите, които контролират движението на мускулите (двигателни нерви) и тези, чрез които се усеща студ и болка (сетивни нерви). В някои случаи говорим за автономна невропатия. Тя поразява най-вече вътрешните органи - сърце, кръвоносни съдове, пикочния мехур или червата.

Болката от периферна невропатия често се описва като изтръпване или  парене. Не съществува определен период от време, за нейната продължителност, но симптомите често се подобряват с течение на времето - особено ако невропатията е следствие на друго заболяване, което междувременно е било излекувано. Състоянието често се свързава с неправилното хранене, някои заболявания, напрежение или травми, но в много от случаите причините остават неизвестни (тогава се нарича идиопатична невропатия).

В Съединените щати около 20 милиона души страдат от невропатия. Повече от половината пациенти с диабет също страдат от това заболяване.

               Как се класифицира невропатията?

Периферната невропатия може да бъде широко класифицирана в следните категории:
Мононевропатия – засегнат е единичен нерв. Примерите включват синдром на карпалният тунел (carpal tunnel syndrome), парализа на улнарният нерв (ulnar nerve palsy), парализа на радиалният нерв (radial nerve palsy) и парализа на перонеалният нерв (peroneal nerve palsy).
Множествена мононевропатия - поотделно са засегнати два или повече нерва.
          Полиневропатия – цялостно засягане на периферните нерви. Примерите включват диабетна невропатия (diabetic neuropathy) и синдрома на Гилен Bare (Guillain-Barre syndrome).

Невропатията може да бъде категоризирана и на базата на функционални класификации - двигателна, сетивна, автономна или смесена или в зависимост от това, кога започва, и колко продължава (остра - часове или дни, подостра - седмици или месеци и хронична - месеци или години).

  Най-честата форма на невропатия е симетричната (или периферна) полиневропатия, която засяга основно стъпалата и краката от двете страни на тялото.

Кои са причините предизвикващи невропатията?

    Счита се, че в около 30% от случаите причините за появата на невропатия са идиопатични, т.е. неизвестни. Други 30% от невропатиите се дължат на диабет. Всъщност около 50% от хората болни от диабет, развиват някакъв вид невропатия. За останалите случаи, наречени общо придобита невропатия, има много и различни причини, включително:

•    Травма или притискане върху нервите, най-често от гипсова превръзка, патерица или многократно повтарящи се движения, като писането на клавиатура, например.
•    Хранителни проблеми и липса на витамини - най-често липсата на витамини от група В.
•    Алкохолизъм и лоши хранителни навици.
•    Автоимунни заболявания, като лупус, ревматоиден артрит и синдром на Гилен-Баре.
•    Тумори, които често притискат нервите.
•    Други заболявания и инфекции: бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, лаймска болест, ХИВ / СПИН, или слабо активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм)
•    Наследствени нарушения (наследствени невропатии), като болестта Charcot-Marie-Tooth и амилоидна полиневропатия.
Излагане и подлагане на влиянието на отровни вещества от тежки                              метали, някои медикаменти и при лечение на рак.
                
-------------
*Аксон (нервно влакно) - дълъг и тънък израстък на нервната клетка (неврона),   който провежда електрически импулси от тялото на неврона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар