От 50 години първа библиотека в Ирак

четвъртък, 19 ноември 2015 г.


Британско -иракската строителна компания”AMBS разработи проект за нова обществена библиотека в Багдад. Тя ще бъде първата, построена в Ирак от 1970 г. насам.Очаква се сградата да бъде издигната в центъра на иракската столица.Тя ще помещава най-голямата читалня в света с три милиона книги, между които ръкописни и периодични издания.



Постройката ще бъде  изпълнена в капковидна аеродинамична форма. Забележителна особеност е необичайният и покрив. Той ще бъде обурудван със слънчеви батерии, които ще захранват зданието с електричество. Дължината му ще бъде 80 метра в диаметър. Върху него ще бъдат криптирани арабски букви изразяващи думата „чета”.
            Двойно извитата му форма е интересен архитектурен детайл. Проектиран е специално така,  за да осигурява проникване на повече естествената светлина в помещенията. Аеродинамичната форма ще спомага по-бързото охлаждане.



Функционалност, инициатива, организация и рационално удобен за потребителя дизайн е била цялостната концепция на архитектите, оформила сградата отвътре навън.
Проектирана е да насърчава  интелектуалният, творчески и социален обмен и комуникации. Обурудвана с най - новите цифрови технологи, те ще имат важната функция да обезпечат  интерактивно общуване с останалата част от света чрез интернет и социалните медии.









        Това ще бъде една библиотека достъпна за хора от всички възрасти.

          Източник:ambsarchitects.com/ realty.rbc.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар