Сахара – пътешествие в миналото

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Сахара се смята за най – обширната пустиня в света,  заемаща девет милиона квадратни километра от земята.  Има сведения обаче, че тя не винаги е била пустиня.  Едва ли някой е допускал в онези години, че температурата и  ще достигне 57 градуса по Целзий. 
Преди около 5000 години, това място е било едно от най-големите водохранилища и в него е кипял бурен живот. Френски учени твърдят, че тук е съществувала огромна разклонена речна мрежа, подържала живота на многобройни и разнообразни живи организми. Древната река Таманрасет е пресичала територията на днешната пустиня и се е вливала в Атлантически океан в района на Мавритания. Тя била една от най-дългите реки в света.




  
 Учените са установили, че мусонните дъждове не са успели да осигурят необходимото количество валежи за захранване на огромната река. Данните са получени чрез японският спътник за изследване на земята „ALOS”

За няколко хиляди години оазисът се превърнал в пустиня.



 През 2013 г.  са били направени компютърни симулации на Сахара, след което  се потвърждава тезата за мусонните дъждове и съществуването на живот, включително и хора. Предполага се, че миграцията им от Централна Африка е започнала поради рязко изменение на климата.


          
        Не се изключва  възможността Сахара отново да се превърне в процъфтяващ оазис, тъй като последните 200 хиляди години територията е претърпяла множество различни промени.

             Източник : daypic.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар