По високо ....... само звездите

вторник, 24 ноември 2015 г.


През последните 30 години, някои страни от Близкия изток, в резултат на добиваният нефт се промениха до неузнаваемост. Управниците на тези държави се надпреварват един с друг в категорията кой е по по - най. Средствата придобити от петрол им позволяват да осъществят и най-фантастичните архитектурни проекти. Една от последните заявки в Ирак е строителството на внушителна кула с височина 1152 м.



 Архитектите от компанията „AМBS Architects” представиха грандиозен проект на небостъргач в град Басра Ирак. Градът е смятан за един от най-бързо развиващите се бизнес центрове в света, а също и най-скъпият район в страната. Новата кула, наречена „Булката”(The Bride) ще бъде истинска забележителност за нефтената столица.


Пред главният архитект на града е поставена задача, да се предотврати разрастването на  града на ширина. Единственият изход да се реши проблема е да се изграждат сгради на височина. Вече е обявено,че "Булката" ще бъде най-високата сграда в света  висока 1152 м.


Небостъргачът  ще се състои от четири кули свързани помежду си с хоризонтални и вертикални съединителни елементи - тип мостове. Най-високата точка от южната страна ще бъде покрита с "воал" - соларни панели, които ще преобразуват слънчевата енергия в електрическа. Предвижда се, цялата тази енергия да бъде насочена към обслужване на сградата. Ролята на „воала” ще бъде да предпазва  ресторантите, баровете и по-ниските сгради от лъчите на палещото слънце.


Като цяло, проектът "Булка" - не е само един небостъргач, а и съпровождаща го инфраструктура. Освен жилищни апартаменти и офиси на различни нива, на кулата ще  бъдат разположени: ботаническа градина, търговски центрове и дори собствена железопътн линия за вътрешно ползване.


Източник:  novate.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар