Кралицата на нощта (Epiphyllum oxypetalum)

четвъртък, 1 август 2013 г.


Известно още като Цъфтящ през нощта Сириус (Night blooming cereus), ексцентричното растение с въздушни корени, достига внушителни размери. Цъфти с ефектни, едри, кадифенo-бели цветове. Те се появяват само веднъж в годината, само през нощта и умират с утрото.
Член на семейство кактуси, то е открито не в пустинята, а в буйните дъждовни гори на Мексико. Този вид не е много познат, макар да се твърди, че на него са посветени стихове и песни.



Наричат го с различни имена. Известно е като Кактус орхидея, Цъфтящ през нощта Сириус и с латинското наименование Еpiphyllum oxypetalum.
Растението е епифит (epiphyllum, epiphyte), което означава, че расте върху други растения, най-често големи дървета, сгради, телеграфни жици, но не е паразит. Абсорбира хранителни вещества от околната среда - въздуха, дъжда, както и от близките до него растения, но не и от дървото върху което се е прикрепило.

Приспособява се към средата с видоизменени листа, които всъщност са стъбла. С тях се захваща и придържа, като с шипове, пълзящи нагоре - здраво и стремително. Те му служат и за всмукване на необходимите  хранителни вещества.
Цъфти през пролетта. По време на цъфтежа листата имат по-бавен разтеж. Те започват да нарастват след периода на цъфтене, т.е. през лятото и есента, и тогава израстват с впечатляваща скорост. Цъфтенето започва през нощта с малки пъпки, които бързо образуват цветни стъбла, които още по-бързо се разпространяват и обхващат цялото растение. Цветовете се спускат грациозно по дългите лозници, достигайки до 12 инча (около 30 см). На сутринта окапват, без да оставят никаква следа.  
            
Освен че цъфти с прекрасни, ароматни цветове, сириусът ражда и малки червено-оранжеви, продълговати плодове, годни за консумация, които в миналото са били източник на храна за индианците.
Растението не е придирчиво и се отглежда много лесно, понеже не се нуждае от много вода и светлина.
Любопитно за него е, че цъфти дори повече при неблагоприятни условия, когато съществуването му е застрашено.
Има впечатляваща продължителност на живота. При подходящи условия може да преживее десетилетия и да достигне височина до 20 фута (около 6 метра).

Този кактус може да се отглежда и при домашни условия. Нужна е почвена смес от пясък за дъното на саксията и слой рохкава пръст върху него. Това подпомага  бързото оттичане на водата. Растението не обича много влага. Полива се когато пръстта е изсъхнала. Подхранва се с равни части калий, азот и други витамини. Добре вирее на непряка слънчева светлина.
Кралицата на ноща е заслужила името си с прелестните цветове и пълзящи лозници, простиращи се навсякъде, където могат да се захванат. Лесно е за отглеждане и е истинско удоволствие да се наблюдава, защото изглежда различно всеки ден.




Няма коментари:

Публикуване на коментар