Златен дворец край Санкт Петербург - Част I

сряда, 21 май 2014 г.


През последните 15 години в Русия се построиха голям брой великолепни частни дворци. В едно руско списание „SALON-интериор” се публикуваха най-красивите образци от този жанр, но те вече са толкова много, че спряха да ги броят. Списанието натрупа "Златнен фонд" с шедьоври от този вид. Представяме ви едно изключително постижение на Петербургският архитект Игор Гремицки.
Дворецът, който виждате е необикновен. Това се забелязва с просто око. Трудно е да се подберат определения, които да го опишат точно. Думите бледнеят и се губят редом с изображението.







Наблюдавайки фасадата и парка с площада пред него, той напомня за няколко монумента - прототипи: Екатерински дворец в Царско село, дворецът Петерхов и Зимният дворец с неговите колони, които подобно на гигантски безопасни игли държат небето над земята. Внушителната колона пред главният вход, също както на Александрийски стълб е увенчана с фигура на ангел. Тук ангелът подкрепя дясната ръка на император Николай II. Лявата засенчва с кръст коронования мъченик. Целият архитектурен ансамбъл като цяло е посветен на руската монархия и на последният руски цар. Изпълнена в стила руски барок и с основна идея съдбата на царя - мъченик (семейната църква е осветена в негова чест), къщата  не е ретроспекция на руската история. Напротив, смисълът на този грандиозен проект е обръщение към настоящето, съвременното и бъдещето. Дворецът огрява реката в старинно селище близо до Санкт Петербург като сбъдната мечта, като наново пренаписана история, като отворена книга. 


 Преди 15 години се състоял първият съвместен проект на архитекта и клиента - апартамент в руски бароков стил в Санкт Петербург. Десет години по-късно собственикът поръчал извънградски дом. Стилът бил ясен още от начало - отново само руски барок в пищен, празничен дворцов стил. Клиентът идвал от старинното вилно селище Варица близо до Санкт Петербург, затова изборът на място за построяване на къщата не бил под съмнение. На етап проект, са използвани най-новите и традиционни технологии. Изработен е бил компютърен триизмерен модел на сградата и заедно с това са направени традиционните планове на хартия. Това позволило да се уточнят пропорциите на двореца до съвършенство. По-нататък проектът е разработен по нестандартен начин. Къщата и работните чертежи буквално израствали заедно. Когато била построена основата тогава направили работен чертеж на първия етаж, построили първи етаж – направили чертежа на втори и така нататък до последният етаж.


Мястото за дворцово – парковият ансамбъл е подбрано перфектно. Реката и гората от двете страни са естествени визуални граници на територията. На свободната площ около двореца е изграден красив парк. 
Погледнат отстрани, на покрива ясно се вижда извисяващ се купол на семейна църква. Целият архитектурен ансамбъл е посветен на руската монархия.
Пред главната фасада на колоната е издигнат паметник на последният руски император Николай II.

Източник: liveinternet.ru

1 коментар:

  1. Възхитително произведение на архитектурата и строителството! Възроден барок с тези пиластри с коринтски капители, фризове и орнаменти над прозоречните ниши и вратите. Наред с това колоната, увенчана с паметника на Николай II с ангела, както и богато украсената желязна ограда с шедьоври на металолеенето! Колко щедра е съдбата към живеещите в този приказен дворец!

    ОтговорИзтриване