Въртящ се мост в Кингстън ъпон Хъл - видео

понеделник, 30 ноември 2015 г.


Оригинален въртящ се мост беше построен за жители и гости на английския град Кенсингтън ъпон Хъл (Kingston upon Hull),  предлагайки на пешеходците вълнуващото преживяване да се возят върху него, докато се отваря и затваря за да пропусне речния трафик. Съоръжението е първо по рода си в света. Черен на цвят, мостът е изработен от стомана с  масивна, стабилна структура  и отличитаваща се извита форма, което го прави уникална забележителност за града.





          През 2005 година архитектите от „McDowell+Benedetti” спечеливат конкурс провеждан  на три етапа. При строежа е бил изпълнен изцяло първоначалният замисъл.  Той е наречен „Scale Lane Bridge”.  Построен е от компанията „Qualter Hall” Пуснат в експлоатация 2013г.

 
           Мостът обединява старата централна част  на западния бряг с новият район на източният бряг на река Хъл. Така се съкращава времето, за преминаване от музеите до океанариума "The Deep" разположени на двата противоположни бряга. Уникалното в случая е, че той не се повдига нагоре, като много други мостове, а се завърта на една страна заедно с пътниците намиращи се върху него.


Двата края на „Scale Lane Bridge” са удобни за разходка и отмора. Има обособени места за сядане.  По средата е издигната кръгла платформа откъдето може да се наблюдава  красивата речна панорама, докато мостът се движи.


Инвестицията е на стойност 7 млн. паунда. Целта на авторите – инженерът Алън Бакстър и архитектите Джонатан Макдауъл и Ренато Бенедети, е била мостът да не се откроява много от ландшафта. С тази идея са съобразени формата, озеленяването и осветлението.





                  
              Когато  „Scale Lane Bridge” започва да се движи се дават предупредителни сигнали за пътниците със звънящи камбани и  мигащи светлини. 
                                      
                                          Видео ;
                      
                          
                Източник : dezeen.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар