„Музей на утрешния ден”

вторник, 22 декември 2015 г.


По отношение на архитектурата, съвременните  музеи отдавна не са скучни и безинтересни. Често повечето  хора ги посещават просто да се полюбуват на оригиналната фасада и футуристичния дизайн. Едно такова съоръжение ще  бъде ”Музеят на утрешния ден” (Museu do Amanha). Външният му  вид  изразява стремеж и желание за по-добро бъдеще. Сградата скоро ще бъде отворена в Рио де Жанейро, Бразилия. Създател  е видният архитект Сантяго Калатрава (Santiago Calatrava). Динамичната и формата, метафорично изобразява устрем  към утрешния ден .




            Архитектурна забележителност  ще бъде навесът на сградата, който се простира 75 м. напред. За отбелязване е, че тази структура е мобилна и при необходимост може да се отваря и затваря, за да предпази посетителите от атмосферните особености на времето.


              Височината на музея е 18 метра. Такива са били параметрите, разрешени от властите за строежа на сградата. Тя не трябва да засенчва гледката към манастира „Sao Bento”, който е защитено от ЮНЕСКО културно наследство за страната. Цялата площ, с прилежащата и територия е 7000 кв.м.


               Отразявайки се в басейна, музеят създава за гостите усещането, че плава над земята. Особеното при него е, че се използват специфични филтри, които пречистват морска вода и я  превръщат в прясна.



В изложбените зали ще се представят експонати по теми за научни изследвания и опазване на околната среда.

Източник: novate.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар