Внимание - опасни медицински продукти!

вторник, 22 септември 2015 г.



Aко имаме смелостта да погледнем истината в очите ще можем да признаем, че сме зависими от фармацевтичната индустрия. Лекарствата се купуват в огромни количества, самолечението процъфтява, а здравето се влошава. Просто някои фармацевтични компании понякога безмилостно ни заблуждават, когато става въпрос за ефективността на техните продукти. Откровено казано... мамят ни.





Удивителното е, че много лекари осъзнават и признават, че някои лекарства носят повече вреда отколкото полза, но продължават да ги изписват. Те се обосновават с факта, че правят това под натиска на самите пациенти, които се нуждаят от медикаментозно лечение.
 Истината обаче е, че много лекари получават комисионни от фармацевтичните компании, за да предписват техните лекарства. През 2011 г. компанията „Johnson & Johnson” призна, че е плащала на лекарите допълнително, за да изписват лекарства произведени от тях. Компанията ще трябва да плати 70 милиона долара по граждански и наказателни дела, по които са минали съдебни заседания.
                               
Йаз (Yaz) - контрацептивни таблетки


Йаз (Yaz) е контрацептивен препарат произведени от „Bayer”. Използва се активно от жени след 35-годишна възраст. Действието на таблетките е насочено към предотвратяване на овулацията. Техният основен компонент е дроспиренон, който спомага да се увеличи концентрацията на калий в кръвта, което обаче води до риск от сърдечни аритмии и потенциална смърт. И като допълнение, това вещество става причина за образуването на кръвни съсиреци (тромби).
 Въпреки рисковете, лекарството все повече завоюва популярност, благодарение на рекламата за евентуално намаляване на теглото. Когато опасността от използването на дроспиренон бе официално заявена, се оказа доста трудно то да бъде изтеглено от пазара, тъй като сред членовете на комисията, която гласува за премахването му от пазара, имаше четири човека, представляващи интересите на „Bayer”.
Днес, повече от 10 000 души съдят компанията, която вече е платила 750 милиона долара обезщетения.
                         
НуваРинг - контрацептивен вагинален пръстен

Този вагинален контрацептив бе изнесен на фармацевтичния пазар от холандската фирма „Oragnon” (сега Merck). Благодарение на двойното си действие, той придоби доста голяма популярност сред жените. Пребивавайки в организма, пръстенът отделя прогестин и естроген в продължение на 3 седмици и възпрепятства овулацията. Освен това ограничава проходимостта на сперматозоидите.
Никой не благоволи да предупреди за сериозните странични ефекти на продукта. Компанията указва само незначителните - главоболие и гадене, но пръстенът провокира образуването на тромби, което може да предизвика сърдечни пристъпи, инсулт и тромбоза.
 През 2008 г. са били възбудени много съдебни процеси, при които жени са обвинили производителите, че използването на пръстена води до образуване на кръвни съсиреци. Днес в съда се водят над 1700 дела срещу „NuvaRing”. Компанията е обвинена и в укриване на информация.
                         
Импланти от компанията Stryker        

Производството на протези също се превърна в обект на съдебни спорове. Развитието и напредъкът в технологиите дават възможност да бъдат заменени увредени части от тялото и скелета на човек. Много компании вече предлагат подмяна на ставите на бедрата и коленете. От една страна желаят и бързат да облекчат живота на пациентите, но от друга нанасят и тежки вреди.
Пациентът има нужда от нова става, компанията предлага най-доброто на пазара – дотук губещи няма. Това обаче не се отнася за компанията „Stryker”: техните изкуствени тазобедрени стави - „Rejuvenate”, „ABG II” и „Accolade” могат да предизвикат корозия в човешкия организъм. През образувалите се рани в кръвта навлизат чужди тела, пациетът започва да страда от ужасни болки в меките тъкани и костите, което може да провокира дори некроза.
 През юни 2015 г. съдът осъди компанията да плати глоба от 1.5 милиарда долара.
       
           Андрогел - заместваща терапия при дефицит на тестостерон

С възрастта нивото на тестостерона при мъжете намалява. Много от тях посещават лекари, които препоръчват специални диети и спортуване за възстановяване на изгубените хормони, други пациенти обаче предпочитат по-лесен начин - лекарства във вид на таблетки и инжекции. При 5% от мъжете, които са диагностицирани с тестикуларен хипогонадизъм и залагат на медикаментозното лечение, ползуват „AndroGel”, „Striant” или „Axiron”. Пациенти ползващи тези лекарства се оплакват от болки в сърцето, кръвни съсиреци и други сърдечно-съдови отклонения.
Компанията „Abbot Pharmaceutical” производител на „AndroGel” е обвинена, че стимулира финансово лекарите да предписват именно този препарат на своите пациенти, посещаващи доктора с надеждата да получат своята „Viagra”.
Делата в съдилищата вече са над 1000 срещу компании като „Pfizer” и „AbbVie”- обвинени в агресивна реклама.
                                       Ендоскоп "Olympus"                                                      

В много случаи, за да се потвърди или уточни диагнозата се използват ендоскопи. Но сред тях има един, който се сдоби с лоша слава. Ендоскоп „Olympus TJF-Q180V” - използван в Медицински център „Роналд Рейгън” в Калифорния, и причинил два смъртни случая. Той е станал причина да се развие резистентност към антибиотиците лекуващи ентеробактериите. Известни са около 200 такива случая. 50% от заразените са били с опасност за живота си. При разследването се установило, че преди използване, ендоскопа не е бил достатъчно добре дезинфекциран, понеже структурата му не позволява щателна и пълна дезинфекция. Срещу компанията са възбудени много съдебни дела.

                     Мирена – вътрешноматочна спирала

            Разработена и представена на пазара в Европа през 1991 г. вътрешноматочното устройство „Мирена” от „Bayer” придоби масова популярност. В тялото на жената то отделя хормона левоноргестрел, което възприпятства хипофизната функция гонадотропен и предотвратява проникването на сперматозоиди. Първите тревожни звънци се чуха, когато самата компания заяви, че не е напълно убедена как точно действува спиралата.
            Сред наблюдаваните усложнения често има случаи на извънматочна бременност или падане на спиралата. „Мирена” е причинила и заболяване от перитонит, вследствие увреждане на вътрешни органи.
 Компанията е обвинена в небрежност и укриване на опасни усложнения, свързани с употребата на спиралата.

                  Зофран - хапчета за морска болест и гадене

Производителите на тези таблетки са били обвинени, че в указанията за потребителите не се уточнява каква форма на гадене облекчава този препарат. При бременни жени например, по време на токсикозата, приемането на „Зофран” е категорично противопоказно. Изследванията свързват използването на медикамента с риск от дефекти при новородените, включително – вълча уста (цепнато небце), еквиноварус (криво стъпало), краниосиностоза. Основната съставка – ондансетрон, влияе на нивото на серотонин в мозъка. При бременните жени това вещество преминава през плацентата и има отрицателно въздействие върху развиващия се мозък на плода. Въпреки това, производителят GSK (GlaxoSmithKline) продължава да предлага лекарството на бременни жени.
            Освен в небрежност, компанията е обвинена и за това, че плаща на лекарите да предписват на пациентите произведения от тях препарат. През 2012 г., по разпореждане на съда, компанията плаща 3 милиарда долара глоби.

                                            Ксарелто – антитромботичен препарат

 „Ксарелто” е орален антикоагулант, който се използва за лечение на дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия. Този заместител на „Фарварин” има редица сериозни странични ефекти, включително неконтролирано кървене от различни части на тялото. Те могат да бъдат стомаха, мозъка или очите. Най-лошото обаче е, че никой не знае как да се противодейства на този препарат. Няма противоотрова. Много пациенти са починали по време на лечението с това лекарство.

                             Рисперидон - атипичен антипсихотик

  Препаратът е разработен за лечение на шизофрения и депресия. Освен това активно се използва за лечение на агресивни състояния при деца с диагноза аутизъм. Той блокира рецепторите, които произвеждат допамин в мозъка. След неговата употреба са забелязани редица усложнения. Има случаи на заболяване от диабет, затлъстяване, инсулт и гинекомастия при мъжете.
В съответствие с подадените в съда искове срещу производителя „Johnson & Johnson”, лечението на деца с това лекарство е абсолютно забранено. Компанията е обвинена и в това, че че е пощрявала финансово лекари, които са го предписвали на своите пациенти.
През 2012 г. в резултат на съдебни спорове, компанията е платила глоби на стойност -181 милиона долара, а през 2014 - 5,9 милиона. Освен това е разследвана за незаконни дейности свързани с реклама на лекарства, заради което е платила 2.2 милиарда долара.

Източник: novate.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар