"Щастливият остров"

сряда, 18 ноември 2015 г.


Джанти Рамидж (Janti Ramage) - местен мечтател, но и практичен изобретател  е построил дома си  в плиткате води на остров „Union Island” в Гренадини, използвайки за основа черупки от рапани.

Черупките, отпадъчен продукт, който рибарите изхвърляли след като извадят ядките, се  превърнал  в сериозен проблем по плажовете на остров Юнион, който от началото на 2000-та години е бил буквално осеян от раковини. Забелязал това  Джанти (Janti версия на френското име "Gentil), който работел като служител - доброволец по околната среда намерил уникално решение да иползва натрупалият се екологичен материал.




            В началото на 2002 г. той започнал да събира  раковини и близки по размера им парчета скали от близкия риф с идеята да си изгради усамотено убежище, което по-късно нарекъл „Щастливият остров”(Happy Island). Събраните материали натрупал, изравнил и бетонирал създавайки равна гладка  повърхност - едно ново островче. Върху нея построил малък бар и вътрешен двор, който обхванал цялата повърхност. Пренесеъл и няколко палми от друг остров намиращ се наблизо и така сътворил уединено място подобно на оазис, но в морето.


            Днес Джанти е щастлив собственик на приветливия бар, който обслужва лично. Всеки гост - моряк или турист е добре дошъл тук, където може да наеме и лодка за щастлива  разходка в открити води. Желаищите да посетят мястото трябва да се обадят предварително.


Източник: atlasobscura.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар