Изящна китайска дърворезба

неделя, 15 ноември 2015 г.

   
     Донгянг (Dongyang) е китайски град в центъра на провинция Джъдзян, разположен на около 200 километра южно от Ханджоу. Известен е по света с произведенията си от изящна дърворезба. Това древно изкуство датира повече от 1300 години още от времето на династията Тан. При управлението на  династията Сун то се развива като изкуство, за да достигне своя връх при властването на династиите Мин и Цин.




    Дърворезбата от този вид се характеризира с висок релеф, многослойни, пищни композиции на картини представящи третото измерение. Тези творби често разказват легенди от историята, китайската класическа литература и поезия, а други отразяват местните обичаи.



    В наши дни образци от великолепната дърворезба  могат да бъдат намерени навсякъде в императорските дворци в Пекин, Суджоу, Ханджоу и провинция Анхуей. По време на управлението на династията Цин през 1700 г. стотици майстори резбари пристигнали  в столицата  Пекин да  украсят дворците и да изработят фенери с резба. Тези произведения и до днес са изложени в императорския дворец в Пекин .




     Съвременната архитектура и начин на живот  почти изкорениха тази вековна традиция. Много изкусни майстори се отказаха от занаята си и той бе сведен до изработване на сувенири и декоративни елементи. Свойствената за Донгянг дърворезба все още се използва, но само за украса на къщи и мебели с реалистични изображения на препускащи коне, жерави, цветовете на лотоса и човешки фигури.
 
   Източник:amusingplanet.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар