Магарешки уши - Donkey Ears (Kalanchoe gastonis bonnieri)

четвъртък, 1 август 2013 г.


Хората го обожават и искат да го притежават. Магарешки уши (Donkey ears) е сукулентно растение, любимо на всички, които го познават. 

Какво толкова ги привлича в него: 
   ·    уникални листа 
   ·    мини израстъци по връхчетата на листата - за размножаване 
   ·    високи, стройни стъбла 
   ·    ярки червени или жълти съцветия - камбанки 
   ·    птичките колибри - чести гости за нектар
Родината му е остров Мадагаскар. Познато е и с имената: Гигантско калахое (Gigant Kalanchoe), Уши на муле (Mule ears) и латинското Kalanhoe gastonis bonnieri.

     Листата му имат форма, която наподобява магарешки уши, откъдето носи и името си. В процеса на израстване, докато са още малки, цветът им е светло зелено, сивкаво - бял. Колкото повече порастват, те се уголемяват, издължават и изпъкват. Достигат до 12 инча или приблизително около 30 см. Цветът им придобива по-тъмен оттенък и по тях избиват характерни, тъмни петна (mule spots). 
     Растението дава ярко обагрени в червено или жълто, красиви цветове, които изглеждат като звънчета. Съцветието привлича всякакви видове насекоми, пеперуди и най - малките птички в света - колибри. 
     То е екземпляр от вида сукулентни и може да расте еднакво добре на открито и закрито при умерен климат. 
     Не изисква много грижи. Издържа дълъг период от време без да се полива. Засажда се в саксия с пръст или на открито, ако е възможно да се предпази от измръзване. Може да се държи навън и да се внася на закрито през зимата. 
     Необходима е голяма саксия, за да има достатъчно място за израстване. Почвата трябва да е пропусклива - смес от торф, пръст и пясък. Може да се добавят малки камъни на дъното за подобряване на дренажа. Най – добре за растението е да се остави на място, където ще има и слънце и сянка. През зимата се препоръчва да бъде изложено на слънчева светлина. Полива се веднъж в седмицата, а може и по-рядко. Просмукването на почвата с вода може да го увреди. Най-добре да се изчака да изсъхне, преди следващото напояване. Полива се само колкото да се навлажни пръстта.
   Малките израстъци (baby plants), които се появяват на върха на листата, може да се откъснат и засадят в почвата. От тях порастват нови растения. Много често те и сами падат и се захващат в пръстта около него.
     Ако е необходимо, подхранващи торове се добавят направо в почвата при засаждането или се смесват с водата, когато се полива. Ефектно екзотично растение с висящи червени или жълти цветове, удоволствие за всеки дом или градина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар