Мостът със зелените „острови”

четвъртък, 11 септември 2014 г.


В бразилският град Сао Пауло миналата година бе построен малък пешеходен мост със зелени тревни площи по средата. Независимо от факта, че дизайнът на съоръжението е доста елементарен, мостът е много оригинален и целесъобразен.
Инженерите и архитектите от „LoebCapote Arquitetura e Urbanismo” са реализиралипроекта за пешеходци и велосипедисти. Той е разположен там, където реката „Pinheiros се среща с канал на язовира „Guarapiranga” пред седалището на химико-фармацевтичната компания „Bayer.




 Съединявайки двата бряга на канала, пътят за велосипеди, успореден на реката се удължава, а за гражданите, служителите на „Bayer” и живеещото в района население, разстоянието до станцията на метрото се скъсява и придвижването се улеснява.



Мостът е подвижен и се разделя на две части. С помощта на електродвигател тези части се завъртат на 90 градуса, пропускайки преминаващите плавателни съдове. За по-голяма устойчивост мостът е снабден е подсилващи механизми - кръгли метални конструкции, покрити с растителност - "зелени острови". За този дизайн архитектите са били вдъхновени от водните лилии, чийто листа и цветове лежат на повърхността на водата.





 Освен практическата си приложимост, мостът е чудесна платформа за разходка и съзерцание на околната панорама.

Източник: archdaily.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар