Живот над океана – дръзка концепция за дом прикрепен към скала

сряда, 10 септември 2014 г.


Изразът „ Да живееш на края на Земята” никога не е бил по-правдоподобен. Австралийски архитекти от Modscape’s, специалисти по строежи с панели, са проектирали изключително интересен пететажен дом, който  е прикрепен към ръба на скала над океана. Уместно наречен „Cliff House”, дизайнът е създаден в отговор на все по-голям брой клиенти, проучващи възможности за живот на отдалечени крайбрежни парцели в Австралия. Идеята за модулният дом е била вдъхновена от формата на Barnacles - малко ракообразно животно, което се прикрепя към корпуса на кораби, скали и др.




Вместо построена по протежение на брега, "Cliff House" е дори на разстояние от него, създавайки впечатление по-скоро, че е естествено продължение на скалата, отколкото допълнение към пейзажа. Уникалната позиция създава невероятна близост и връзка с океана за бъдещите обитатели, като същевременно спестява евентуални строителни проблеми, свързани с изграждането върху неравни скали.


Панелните модули са подредени вертикално. Стаите са разположени една над друга безопасно и здраво закрепени на място със стоманени щифтове. Входът за къщата е в горната част на скалата, която включва и открит вътрешен двор, в непосредствена близост до мястото за паркиране. Асансьор или стълбище ще свързва всеки етаж със спалнята, дневната и кухненския бокс. Интериорът разполага с минимум мебели, за да се подсили връзката с океана и хоризонта. На най-долният етаж се отваря друго открито пространство, което изглежда така, сякаш плава над водата. Градинските мебели, откритата кухня и джакузи създават невероятното усещане за лукс и полет над океана.




Въпреки че все още е само концепция, "Cliff House" може да се превърне в модел и вдъхновение за ефективни и оригинални жилища в скалисти райони, считани негодни за живот.

Източник: inhabitat.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар