Еко-къща в пустинята Сонора

четвъртък, 26 ноември 2015 г.


Разполагайки резиденцията сред екзотините  пейзажи на  пустинята Сонора, идейната цел на архитектите била да покажат хармонията между архитектура и  съществуваща екосреда. Идеята си осъществили изграждайки постройката като  част от пейзажа. Оголени скали,  вододелни форми, оригинален декор от красивата природа в благозвучно съчетание и взаимодействие с екстериор, интериор и красиви архитектурни детайли.






         Една от най-важните характеристики на сградата е умелото използване на стълби, мостове и преходи така, че земята да се запази практически непокътната. Добре обмисленaта архитектурна концепция чудесно пасва в ландшафта и тя изглежда като естествен елемент. Дизайнът е така замислен, че в студените месеци в къщата да прониква максимално слънчева светлина, а през лятото да е добре защитена от жаркото слънце на пустинята.




                 Основната жилищна площ е разположена непосредствено след входа, разкривайки впечатляваща панорамна гледка към планината на североизток, прозираща през стъклена стена. Материалите използвани в строителството са подбрани не в контраст с природата, а в унисон, за да подчертаят красотата и.






На покрива има  инсталирани 72 слънчеви фотоволтаични панела с контролираща система за терморегулация.  Първият пълен месец след използването им показателите са били 115%  от първоначалната прогноза. Това се обяснява с правилно подбраният наклон на покрива, говори за ефективността на слънчевите батерии и възможността  да се живее изключително за сметка на естествена енергия.


Тази красива къща е построена край Туксон в щата Аризона от архитектурно бюро Kevin B Howard Architects”.
Източник: homeadore.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар