Град в океана - амбициозен проект за жилищен комплекс отпечатан на 3D принтер

неделя, 27 декември 2015 г.


Ежегодното намаляване на природните ресурси и нарастването на населението на планетата, заставят учените да търсят алтернативи методи за решаване на възникващите проблеми - източници за храна и нови територии за обитаване от хората. Известен белгийски архитект предлага концепция за футуристичен град, който ще бъде изграден върху водна повърхност. Да го видим....





Белгийският архитект Винсент Калбот (Vincent Callebaut) известен със смелите си екологични проекти за градове на бъдещето, този път представя концепция на град в океана край бреговете на Рио де Жанейро наречен „Икориа”(Aequorea - вид медуза). За построяването му ще се използват основно композитни материали от преработени пластмасови отпадъци и водораслите алгопласт (algoplast ). Строителството на причудливите сградите ще бъде реализирано от 3D-принтер. Формите на жилищните структури наподобяват биолуминесцентни медузи.


Всяка жилищна структура ще бъде с диаметър около 500 м. а целият "град" ще бъде в състояние да поеме до 20000 акванавти т.е. жители.


 Осигуряването на храна за града, Винсент предлага да се осъществи чрез „Farmscrapers”.Това ще са хибриди ферми за отглеждане на растения, разположени в надземната част на жилищния комплекс.




Концепциятта „Икориа” е зов за внимание към неизбежното намаляване на природните ресурси на земята и замърсяването на дъното на океана с пластмасови отпадъци, но същевременно този амбициозен проект доста активно се обсъжда, като реално  изпълним.

Източник : novate.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар