„Коледни дръвчета” на дъното на океана

събота, 26 декември 2015 г.


Научното му име е (Spirobranchus giganteus) но е по-известен  като „Червей коледно дърво”(Christmas tree worm). Наречен е така, защото  разполага с две спираловидни структури, подобни на дървото което се украсява за Коледа.Този вид червей живее в океана. Двете красиви спирали излизат от тръбовидното му тяло и напомнят на миниатюрни коледни елхи. Изградени са от подобни на пера пипала, с тънки като косъмчета израстъци наречени радиоли. 





           Радиолите  служат на животното да се храни чрез метода филтриране. Макар че основната им функция е храненето, чрез тях се осъществява и дишането. Затова някои изследователи ги наричат„хриле“. Височината му достига около 4 см. Храната обикновено се състои от микроскопични растения или фитопланктон плаващ във водата.



 Цветовото им оперение е много богато.Срещат се в оранжево, жълто, синьо, бяло и още много други цветове. Забелязва се лесно поради специфичната форма, цвят и красота.



„Червеят коледно дърво” не обича много да се движи. Намерил си удобно място за живеене във варовитите корали, той изравя дупка и остава да живее там за останалата част от живота си. Само от време на време изплува от дома си, за да лови плаващия планктон, като напълно удължава перата си. Много е чувствителен към смущения и при най-малкото докосване или преминаваща сянка, бързо се прибира в дупката си.



Източник : amusingplanet.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар