Уиндсърфинг в Алачати

четвъртък, 3 декември 2015 г.


Алачати (Alaçatı) е малко турско градче, разположено на живописното крайбрежие на Егейско море, на час път с кола от Измир. Популярно е като столицата на уиндсърфинга. Тесни калдъръмени улички, разноцветни керемидени покриви,  кукленски къщички, плътно сгушени една до друга, цъфтящи градини, тюркоазено море - това място не отстъпва по красота и на  най- привлекателните места в Европа. За разлика от оживените големи градове Истанбул и Измир постоянно препълнени с туристи, Алачати е тихо, спокойно и приятно място за отдих.







Плитките води, спокойното море, балансираните ветрове правят това място привлекателно и за начинаещи и за опитни сърфисти. Най – добрият сезон за пускане на хвърчила и уиндсърф е лятото, когато се образуват силни ветрове подходящи за тези забавления. Те продължават от май до септември но често подходящ е и октомври. През тези месеци на годината постоянството и силата на вятъра са най- благоприятни за сърфинг. Сутрин той се появява към 10-11 часа и следобед достига до 4-5 възела. Не са редки случаите, когато силата на вятъра достига 6-7 възела и духа денонощно в продължение на седмица и повече. Поради сухият средиземноморски климат температурата на въздуха достига 30, а на водата 20 градуса .



Пазаруването в Алачати също заслужава внимание. Тук има богато разнообразие от магазини и стоки предлагани в тях. От бижута и ръчно изработени украшения до  дизайнерски облекла и аксесоари за интериора. Всичко за всеки вкус и бюджет. 



Интересна забележителност на градчето е и местният пазар. Веднъж в седмицата - в събота, той е отворен от сутрин до вечер за всички, които искат да си купят пресни плодове, зеленчуци, риба, сирена, цветя, бонбони и прочие.



С настъпването на вечерта  Алачати се преобразява до неузнаваемост. От спокойно, слънчево градче се превръща в шумен, многогласен, облян в разноцветни светлини огнен  център на нощния живот. Повечето ресторанти са отворени гостоприемно предлагащи ястия за всеки вкус, местни вина и музика. Интериора в заведенията е изискан, самобитен, пленяващ с множество детайли, създаващ уют и уникален колорит.















Източник : mirkrasiv.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар