Порцелановите фантазии на Дженифър Макърди

събота, 23 януари 2016 г.

      
         
      Дженифър Макърди(Jennifer McCurdy) живее на остров Мартас Винярд в щата Масачузетс, САЩ и работи с порцелан  повече от тридесет години. Любим израз, вдъхновяващ я в нейното творчеството е фразата на Андре Жид: "Обърнете внимание само на формата, емоцията ще дойде спонтанно за да я изпълни. За перфектното жилище винаги се намира обитател..."
            „Емоцията ме изпълва, когато видя естествените форми в природата: от напуканите раковини по пясъка на плажа, разкрили перфектните си спирали, до шушулката  на асклепиаса(млечока) разпръскващи брилянтните си семена в полето под светлината на слънцето; подредените симетрично  и асиметрично природни форми разкриващи развоя и динамиката на живота”- споделя вълненията си авторката. „Като творец в  грънчарството, аз се стремя да създавам неща, които отразяват баланса на живота около мен. Обектите, които виждам около себе си в природата, интегрирам във формите на творенията си”.










    Дженифър Макърди(Jennifer McCurdy)  използва прозиращ порцелан, заради красивата  повърхност и способността му да отразява качествата на светлината и сянката, които тя иска да изрази. Всяко произведение от началото до край, е изработено ръчно и лично от нея. Поставяйки съда на грънчарското колело, тя променя формата използвайки похвати от резбарството.  Издълбава или изрязва  различни фигури една по една. Предава на обекта движение и устрем увеличавайки енергията и контраста и така постига желаният ефект. Когато произведението е готово, тя го  изпича при температура 2350 градуса. Така порцелана се закалява и подобрява свойствата си.










      В някои от творбите и се долавя загадъчнен баланса между изпъкналите и вдлъбнатите части. Усеща се абсорбирането и отражението на светлината. В други авторката е приложила древното изкуство позлатяване с 23 каратови златни листи, които озарявайки вътрешността на съдовете разкриват и подчертават линиите и структурите на един нов стил.









                 
          
      Източник :jennifermccurdy.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар