Най - странното пустинно цвете

неделя, 7 февруари 2016 г.


Едно от най-интересните пустинни растения и със сигурност най-странното диво цвете в Северна Америка е Pholisma sonorae”Растението,  известно още като „Пустинна храна"(Sand food) не е изцяло паразитно. То израства и се развива от корените на други растения и може да достигне дължина до два метра от дълбочината в пясъка до повърхността. Размера му понякога надвишава размера на растението „домакин”. То всмуква вода чрез  люспестите си корени, която си поделят с гостоприемника по време на суша.





 На повърхността  изглежда като сива шапка на гъба, наподобяваща камък, по който са жъфнали лилави цветя подобни на звездички.


Има много неизвестни около това растение. Никой не знае как то се прикрепва към растението гостоприемник, как се разпространяват семената му и как се захващат за корена на другото растение.


Това невероятно, цъфтящо пустинно растение се среща в  Алгадонските дюни на югоизточна Калифорния, в Аризона и по дюните на пустинята Сонора в южната част на Мексико. 

Местните американци от района Юма в Аризона са го използвали за храна в миналото. Те са изпичали и изсушавали корените и след това ги варели. Хранителните и медецински му стойности не са известни.


 Разрастването на земеделието и  пътуващите през пустините автомобили опустошават голяма част от естествената му среда. Те унищожават  храстовидните гостоприемници,  както и самото разстение. Смята се, че „Pholisma sonorae” е рядък и застрашен от изчезване вид. 







Всички опити правени  до този момент, с цел да покълне и се  отглежда  в лабораторни условия са били неуспешни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар