Единствена по рода си високотехнологична кула за отдих сред природата - видео

неделя, 28 февруари 2016 г.


Джоно Уилямс(Jono Williams) графичен дизайнер, инженер и директор на собствената си  IT компания в Нова Зеландия е проектирал и построил  една от най-високотехнологичните постройки в света за скромната сума от 75 000 долара. Уникална кула, убежище и място за почивка. Наречена „Skysphere” структурата изцяло се захранва със слънчева енегрия. Футуристичната конструкция е висока  около 10 метра, с жилищна площ около 25кв.м.






     Той успява да проектира и осъществи замисъла в свободното си време, след като идеята се породила на чаша бира с приятел. Три години по-късно кулата е завършена и величествено се издига в Линтън, Северен Палмерстън (Linton, Palmerston North).



Първоначалният план бил да  изгради някаква структура на дърво или между няколко дървета. След месеци усилия да измисли дизайн, опитвайки се да открие нещо устойчиво на атмосферните влияния, което да не пречи на растежа и развитието на дърветата, му хрумва мисълта вместо да строи върху дървета, да изгради структура върху огромна стоманена колона, която може да се монтира  почти навсякъде...” в гората, в планината, на върха на хълм, или дори в океана ... възможностите са безкрайни”



Забележителен  аспект в проекта му е 360 градусовият прозорец. Той не харесва дървените къщи с малки прозорци. Мисли, че няма смисъл от къща на дърво, която не предлага удоволсвието от заобикалящата гледка. Прозорецът, който проектира и реализира е висок два метра с обиколка четиринадесет метра, осигуряващ постоянна живописна панорама във всички посоки на околността. 


                              Първият проект на Джоно Уилямс

Това не е единственият му опит за изграждане на уединено място сред природата. През 2011 г. той разработва и изгражда сам малка ергенска къща с баня с газово отопление. Нарича я „Tree Bach”. Това обаче се оказало недостатъчно. Мечтаел да се изкачи степен нагоре. За разлика от първия проект, за кулата били необходими повече замисъл инженерна работа и организация. Това включвало щателно проектиране на поликарбонатните прозорци и изобретяване на газова подова система за отопление.



Въпреки че не е специалист в стоманените конструкции, успява да създаде стабилна, устойчива  кула. Липсата на опит не го демобилизира. Работата не вървяла съвсем гладко, имало  и пречки. В някои случаи се налагало просто да вземе чук за да оправи възникнали при монтажа проблеми.  Извитите стоманени тръби не били от неговата компетентност и  трябвало да открие начин за да ги приведе в действие.
  


Истинско предизвикателство било транспортирането на кулата от строителната площадка до постоянното и място. Налагало се да измисли способ за да го осъществи.



Десет метровата кула , това изключително инженерно постижение трябвало да бъде оборудвана с  интернет, проекторен екран, платформа за наблюдение на звездите и дозатор за бира с дистанционно управление. Любимата му функция е монтираният в дивана  хладилник, който побира 12 бири в дозатора и охлажда допълнително 36 броя. С натискане бутон на телефона определя оптималната температура на хладилника. Когато разпределителят се изтощи системата го алармира. 
 


Доруги високотехнологични характеристики инсталирани в сградата са: гласово контролирано цветно LED осветление, брави задействащи се с пръстови отпечатъци, моторизирани врати и безжична звукова система. 
За изграждане на кулата са  използвани четири тона стомана, доставена от Китай, а само боята му струвала около 7500 долара.



Някои хора може да са скептично настроени дали подобен проект си струва времето и усилията, но Уилямс споделя, че ще вложи целият си придобит опит в проекти за зелена енергия за по-ефикасна и широка употреба в близко бъдеще.
Той и партньорката му са проектирали и първата си къща, която ще бъде напълно „off-grid”, където ще инсталира  много от технологиите  разработени за „Skysphere".

Вижте видеото - една реализирана високотехнологична мечта в действие:

  
                                          Източник : stuff.co.nz / contemporist.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар