7 начина да се ободрите и усмихнете, когато се чувствате самотни

неделя, 27 април 2014 г.

Всички се чувстваме тъжни и самотни понякога. В периодите, когато сме нещастни, ни се струва най-трудно да се зарадваме и повдигнем духа си. И все пак, има няколко простички, но ефективни средства, които могат да променят настроението и да ви върнат жизнеността. Знам, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, защото в моментите на депресия, положението изглежда така, като че ли нищо не може да те разведри.
Първото нещо, с което трябва да започнете е  да прогоните тъжните мисли далеч и да се насочите към нещо, което ще ви накара да се усмихнете. Независимо от това, колко ужасна и непоправима изглежда ситуацията, трябва да повярвате в себе си и да спрете да  мислите, че сте абсолютно сами.


Предлагаме ви 7 начина, които ще ви помогнат да подобрите настроението си и да се освежите в дните на самота.


1. Радвайте се на природата
Наслаждавайки се на природата е един от най-добрите начини да разсеете мрачните мисли и да се ободрите, ако разбира се, обичате природата. Ако имате велосипед, грабвайте го и се понесете из вашият град. Намерете място с красиви цветя и дървета. Порадвайте им се. Погледайте птиците, заслушайте се в невероятните им трели. Насладете се на прекрасните пейзажи около близка река или морски бряг. Всеки може да си позволи красотата на заобикалящата ни естествена природата и не са  нужни пари за това. Безценно е усещането да се гмурнете в спиращите дъха гледки.

2. Поиграйте си с домашният любимец
Ако имате домашно животно, то може да ви накара да се почувствате много по-добре само след няколко минути. Поиграйте си с него когато се чувствате самотни и тъжни. Той наистина ви обича – предано, искрено и безусловно и  разчита на вас. Ако нямате животинче в къщи, отидете до магазина за домашни любимци и просто съзерцавайте милите, пухкави кученца, котенца, пъстроцветни  птички или рибки. Контакта с тях определено ще оправи настроението ви, ще  помогне да се справите  с подтискащото,тягостно усещане.

3. Послушайте приятна, весела музика
Слушането на ободряваща, весела  музика е сигурен начин да се подобри състоянието ви. Със сигурност е много по-изкушаващо да слушате тъжни мелодии, когато се чувствате самотни,  но рискувате да се натъжите още повече. Вместо да подсилвате огорчението и отчаянието, вдъхновете  надеждата. Жизнерадостната музика ще ви въодушеви и ще разсее чувството на самота.

4. Създайте нещо ново
Създаването  на нещо ново изисква креативност, упоритост и отдаденост и  това е чудесен начин да се ентусиазирате и отдалечите вниманието си от убийственото чувство. Дали ще приготвите нещо вкусно в кухнята, ще вземете четка за рисуване, или някакво ръкоделие – хоби, с което обичате да се занимавате, важното е умът ви да е зает с градивни мисли и да сътворите нещо ново. Това ще ви вдъхнови да се почувствате горди от себе си, и от умението си да творите от нищо - нещо красиво и полезно.

5. Прочетете истории за някои знаменитости
Прочетете житейските историите за успеха на някои видни, интересни за вас личности. Запознайте се със съдбите на някои от тях. Много знаменитости са имали периоди на самота,  чувствайки се така, сякаш са били абсолютно сами на този свят, но сега са известни, богати, уважавани и обичани. Същността на това занимание е, да ви внуши, че животът ви може да се промени драстично всеки миг, и именно живота на популярните хора го доказва. Опитайте да запазите позитивизъм, дори когато всичко изглежда мрачно и  безнадеждно.

6. Правете гимнастика или се присъединете към местен спортен тим
Множество проучвания показват, че хората, които редовно се занимават със спорт, променят настроението и мисленето си в положителна посока.Той помага  дори в борбата с тревожността и депресията. Бягане, фитнес, разходки, плуване, може не само да ви освободят от вредните емоции, но ще подобрят външният ви вид, излъчването и цялостният тонус на организма. Ако не искате да сте съвсем сами, присъединете се към местен спортен тим. Така ще осъзнаете, че сте нужни, че сте част от екипа,  частица от нещо значимо, благородно и ценно . Със сигурност е по-лесно да си останете вкъщи и да се самосъжалявате, но ако искате да бъдете щастливи, излезте навън  и  се радвайте на живота.

7. Намерете си нови приятели
В наши дни интернет предлага  едно неограничено пространство, където могат да се открият много нови приятели. Може да посетите  различни социални мрежи и чатове, където да намерите хора, с които да обсъдите и споделите любимата  си музика, филми, шоу програми и всякакви любопитни и интересни теми. Може да качвате и  споделяте снимки и клипове. Ако се чувствате самотни, интернет ще ви свърже с много хора по целия свят. Просто помнете, че не трябва да  давате телефонен номера или адрес на никого онлайн.

Много от нас преминават през фази на празнота и самота, когато  ни се струва, че никой не ни обича и разбира. Надявам се и вярвам, че тези препоръки ще се окажат полезни на много от вас и ще ви помогнат да промените душевното си състояние и вътрешен мир в момент, когато всичко ви изглежда безизходно и отчайващо.

Как вие се справяте и избавяте от периодите на самота? Как си възвръщате доброто настроение, когато сте тъжни? Споделете с нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар