Бетатрофин - нова надежда за диабетиците

събота, 26 април 2014 г.

Изследователи от Харвардския институт за стволови клетки (HSCI) са открили хормон, обещаващ изключително добри перспективи за значително по-ефективно лечение на диабет - тип 2. Диабетът - заболяване на обмяната на веществата, само в Съединените щати засяга около двадесет и шест милиона души. Откривателите твърдят, че хормонът може да окаже благоприятен ефект също и при лечението на диабет от тип 1, както и този при подрастващите.



Хормонът, се нарича бетатрофин (betatrophin) и провокира производството на инсулин при мишките, използвани за тестовете, отделяйки бета-клетки от панкреаса, със скорост превишаваща тридесет пъти нормалната. Новите бета-клетки произвеждат инсулин, само когато тялото се нуждае от него, подпомагайки процеса на естественото регулиране и намалявайки драстично усложненията, причинявани от диабета - една от най-честите причини за ампутации и загубване на зрението.
Учените, разработили бетатрофина, заявяват, че предстои още много труд, преди да стане възможно използването на откритието, като средство за лечение при хората. Но получените успешни резултати от работата, подкрепена в по-голямата част от федерални субсидии, вече са привлекли вниманието на производителите на лекарства.
Ако всичко приключи безпроблемно и хормонът започне да се прилага на практика, това означава, че вместо да се правят инсулинови инжекции три пъти дневно, той ще се инжектира веднъж седмично, веднъж месечно, а в най-добрия случай дори веднъж годишно.
 Диабет - тип 2 е заболяване, свързано със затлъстяването. То се дължи на комбинация от наднормено тегло и липса на движение. Човешкият организъм губи постепенно бета-клетките и способността да произвежда необходимия инсулин. Едно от последните проучвания, показва, че за лечението на диабет и предизвиканите от него усложнения само в САЩ се изразходват около 218 милиарда долара годишно, или около 10% от цялата сума, предвидена за здравеопазването в страната.
 Идеята е сравнително проста. Осигуряването на този хормон за диабет -тип 2 ще произвежда повече инсулинови клетки, и това ще забави, а доста вероятно е и да спре развитието на болестта. Никога до сега не е осъществявана подобна разработка, която да доведе до такъв огромен скок в бета клетъчната репликация.
Проучванията са направени с мишки, но, разбира се целта не е да се лекуват мишките от диабет. Доказано е вече, че това е човешки ген. Учените са клонирали ген от човек. Установено е, че хормонът живее в човешката плазма. Бетатрофин определено съществува в организма на хората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар