Сюрреалистична къща с екстравагантен интериор

четвъртък, 25 февруари 2016 г.


    След  пет годишна мащабна реконструкция, известният сюрреалистичен дворец „Palais Bulles” разположен на Лазурния бряг на Франция, отново отвори врати за посетители. Футуристиченият дизайн и смелата цветова гама в интериора, вече почти четиридесет години  удивляват и изкушават любопитните посетители.






През 1970 г. известният унгарски архитект Анти Ловаг (Antti Lovag) е построил необичайна къща по поръчка на филантропа Пиер Бернар. Архитектът преднамерено е избегнал острите ъгли и ръбове и проектирал постройка, която изглежда като органична структура с множество балони съединени по между си, откъдето идва и името  „Двореца балон”.


 Къщата е изградена на площ от 1200 кв.м. с достатъчно пространство за всички членове на семейството на домакина. В нея има  десет стаи, две  кухни, две дневни, студио, басейн и градина. През 1989 г. домът е закупена от известният дизайнер Пиер Карден. Футуристичната форма, според модният дизайнер, е трябвало да го вдъхнови и развие творческите му идеи и да улесни тяхното изпълнение.


Времето не пощадило сградата „Palais Bulles” и тя се нуждаела от основен ремонт. С тази работа се заела известната френска дизайнерка и архитект Одил Дек (Одил Decq). Реконструкцията продължила цели пет години. Изпълнителката е направила всичко възможно  за да запази "настроението и футуристичният дух " на постройката. Основният фокус бил съсредоточен върху обновлението на интериора. Използваните ярките цветове плавно се преливат от едно пространство в друго  придавайки  екстравагантност на обстановката.


Всяка година „двореца" се наема от художници или други творчески деятели,  вдъхновяващи се от нестандартната гледка. Туристи също могат да посещават и разглеждат обзавеждането на „Двореца балон”. Домът е отворен за посетители всеки вторник. Цената на билета е 20 евро.


Източник :novate.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар